Testből testbe

2006
March 18. – April 25.
Pécs,
Parti Galéria


Testből testbe
Kocsis Zita Saide

és Rádóczy Bálint kiállítása

Megnyitotta:
Dr. Stark András

Felolvasott:
Gordon Agáta
Énekelt:
Rostás Bea Piros

Est.hu

>>Több hónapos csapatmunka eredményeként megint létrehoztunk valamit, hogy Ti bemehessetek, megnézhessétek, és ítélkezhessetek<<
Az alkotások test és lélek egységét, vagy különállóságát, az egység megbomlását mutatják be a nemi szerepvállalások kétértelműségének tükrében. Kocsis Zita női Jézust ábrázoló festménye, a „Megfeszített” a szimbólum formai újraértelmezése, míg Rádóczy Bálint animált portréi olyan „tényfeltáró” sorozatot alkotnak, ahol Fabinyi Annamária intenzív sminkjeivel új jelentésekkel gazdagodnak az arcok.”

Bama.hu

“Fehérre mázolt arcok, megfeszített női megváltó, ruhaszárító köteleken lógó, hártyavékony gipszformák – ne szokványos kiállításra, sokkal inkább szembesítésre, kíméletlen lélektükrözésre számítson, aki a Parti Galéria tárlatát választja. […]
Kritikusoknak ideális, bizonytalanoknak kötelező, gondolkodni resteknek – terápiás céllal – kifejezetten javallott.”

Litera.hu
Gordon Agáta: Az otthonkínzottak forradalma

“Ez igaz, éreztem tisztán, ezüst fény hullott a friss, olajszagú képre. Olyan kép volt, amilyenből rengeteget látni, a kálváriák utolsó darabja: a Megfeszített. Csakhogy a fekete kereszten egy megváltó nő függött, kismellű, sovány, holdarcú, aszexuális. A háttér ritmusában ezüstös a teste, medencéje beburkolva, combján kezek nyúlnak a csavarodó lepel alá.
A festék feszül a vásznon, finom csipkehuzat-színekből. A kereszt mögött apácarács-minta, mint a gyóntatófülkéken, kútházakon vagy a szexboltok kabinjain.
A megváltónő lehunyt szemű, ám életteli. Képes feltámadni, ezt látom. A kereszt és rácsok viszont félelmetesek. A kényszerből jön, látom a megváltónőn, hogy hatalmas kényszereken jutott át. Bármikor eljöhet közénk. Vagy közöttünk van.”

Confabula

A PTE-ÁOK hallgatói lapja, 2005/2006 II. félév 2. szám, 11. oldal
Megfeszített
olaj & vászon
180×96
2002-2004
Rádóczy Bálint: Testből testbe IV.
A “Testből testbe” kiállítás a test és lélek egységét, vagy különállóságát, az egység pillanatnyi vagy tartós megbomlását mutatja be a nemi szerepvállalások kétértelműségének tükrében.
%d blogger ezt szereti: